top of page

Kerkini Lake

Info

  • Instagram
  • Facebook
White-Feather-Transparent-PNG.png

De kroeskop pelikaan is een inheemse vogelsoort die te vinden is in het Kerkini Meer Nationaal Park in Griekenland. Het Kerkini Meer is een kunstmatig meer dat is gemaakt in de jaren 30 door de bouw van een dam op de rivier de Strymonas. In 2006 is dit gebied een Nationaal park geworden.

Het Kerkini Meer Nationaal Park is een belangrijk broedgebied voor de kroeskop pelikaan. De vogels bouwen hun nesten in het riet langs de oevers van het meer. In het voorjaar en de zomer kun je hier dan ook veel kroeskop pelikanen zien, die druk bezig zijn met het voeden van hun jongen en het verzamelen van voedsel in het meer.

Het Kerkini Meer is een belangrijk wetland-gebied en is van internationaal belang voor trekvogels. Naast de kroeskop pelikaan kun je hier dan ook veel andere vogelsoorten zien, zoals de witte reiger, de fuut, de aalscholver en de dwergaalscholver.

Kerkini meer

gastenboek_edited.png

Januari en februari is een geschikte periode om kroeskop pelikanen te fotograferen in het Kerkini Meer Nationaal Park.

Dit komt omdat kroeskop pelikanen in deze maanden vaak in grote groepen bij elkaar komen om te rusten en te wachten op het broedseizoen. Deze groepen kunnen bestaan uit honderden of zelfs duizenden pelikanen, wat een indrukwekkend zicht kan opleveren en mooie fotografische kansen biedt. Ook krijgen de pelikanen hun broedkleed.

Bovendien kunnen de weersomstandigheden in januari en februari ideaal zijn voor fotografie, met koude, heldere dagen die zorgen voor prachtige kleuren en contrasten in de foto's. Het licht kan ook zeer aantrekkelijk zijn tijdens deze periode van het jaar, met een laaghangende zon die mooie schaduwen en contrasten creëert op het wateroppervlak.

Over het algemeen zijn de ochtenden en late namiddagen de beste tijden om kroeskop pelikanen te fotograferen vanwege het zachte licht en de actieve vogels.

De beste tijd van het jaar....

Er zijn twee manieren om dit te doen. Je kan met een fotografie groepsreis mee gaan. Hier kan je je voor opgeven en word alles voor je geregeld, of je regelt het zelf.

 

Als je het zelf regelt ben je logische gewijs goedkoper uit, maar als je alleen bent is een groepsreis vaak makkelijker en gezelliger.

 

Wij zijn met zijn vieren geweest en hebben het zelf geregeld.

Je vliegt in Griekenland naar Thessaloniki, dat is een vlucht van ongeveer 2 en half uur. Wij hebben gevlogen met Transavia.  Wij hadden per stel in koffer mee omdat je toch wat warmere kleding mee hebt. Ook hadden wij een statief mee en dit word gezien als een slagwapen en mag dus niet in je handbagage. Overigens hebben we die niet nodig gehad. Wat ook handig is om te doen is om je handbagage te boeken. Dan weet je zeker dat dit als handbagage mee gaat. Anders als de oevrheas cabin vol is moet je handbagage het ruim in...... En dat willen wij fotografen niet!

 

In Thessaloniki hebben we een auto gehuurd, en vanuit daar is het ander half uur rijden naar Kerkini Meer Nationaal Park. De wegen zijn soms wat ruw maar het is prima reizen.

 

In Kerkini meer hebben wij geslapen in het Limneo Hotel in Hisohorafa, Serres. Dit hotel is van Nikos en zijn vrouw. Het is een leuk gezellig knus hotel. De kamers zijn ook prima! Als je bij Nikos je hotel boekt kan je gelijk ook de boottochtjes boeken voor de dagen dat je her water op wilt. Wij zijn alle drie de dagen in de ochtend en middag de boot op geweest.

 

In tegenstelling tot als je met een groep gaat zorgt Nikos ervoor dat je niet met meer dan 6 man op een boot zit. Dat is prima te doen en heb je alle ruimte om te bewegen.

 

Wij gingen in de ochtend om 5:45 naar de ontbijtzaal, daar kon je koffie en thee pakken en een cakje en dan ging je naar de plek waar je boot op ging. Dat verschilt per dag. Als je naar de noord kant  moet is het 30 minuten rijden en als je naar de westkant gaat is het 15 minuten rijden. Je gaat dan tot een uur of 10 op de boot en rijd dan terug naar het hotel waar zijn vrouw een heerlijk ontbijt voor heeft klaar staan met alles erop en eraan.

 

Daarna heb je tijd om te relaxen en afhankelijk van het weer ga je rond 15:00/16:00 weer naar de boot voor je middag tripje.

 

Voor het avond eten kan Nikos je begeleiden, dit omdat het meeste hier niet is ingericht op toerisme, ze spreken geen Engels, al is de kaart soms wel deels in wat Engelse woorden. Wij zijn ook vaak met zijn vieren ergens naar binnen gestuiterd en met wat handen en voeten werk kom je een heel eind.

 

Heb je hier vragen over of wil je meer weten vul dan het contact formulier in met je vragen en ik kijk of ik je kan helpen.

Er zijn twee manieren om dit te doen. Je kan met een fotografie groepsreis mee gaan. Hier kan je je voor opgeven en word alles voor je geregeld, of je regelt het zelf.

Als je het zelf regelt ben je logische gewijs goedkoper uit, maar als je alleen bent is een groepsreis vaak makkelijker en gezelliger.

Wij zijn met zijn vieren geweest en hebben het zelf geregled. Je vliegt in Griekenland naar Theslonik.

Hoe kom je er....

Stel je vraag en wij doen ons best hem te beantwoorden

De kroeskop pelikaan is een grote watervogel die voorkomt in delen van Europa, Azië en Afrika. Het is een van de acht soorten pelikanen die wereldwijd voorkomen. De kroeskop pelikaan is vernoemd naar de kroezige veren op de achterkant van zijn kop, die opgericht kunnen worden als de vogel opgewonden is.

De kroeskop pelikaan is de grootste soort pelikaan, samen met de roze pelikaan die iets kleiner is. Met een lengte van ongeveer 130-180 cm en een gewicht van 4-7 kg. Ze hebben een brede vleugelspanwijdte van ongeveer 2,5-3,5 meter en een grote zakvormige snavel die ze gebruiken om vis te vangen.

Kroeskop pelikanen leven voornamelijk in zoetwatermeren en wetlands, waar ze zich voeden met vis en soms ook met kikkers, amfibieën en kleine vogels. Ze zijn sociale vogels en leven in grote kolonies, waarbij sommige kolonies wel duizenden individuen kunnen bevatten. Ze broeden ook in kolonies en maken hun nesten van takken en stokken op de grond of in bomen.

Kroeskop pelikanen hebben een belangrijke culturele betekenis in sommige delen van de wereld en zijn vaak afgebeeld in kunstwerken en symbolen. Ze worden echter ook bedreigd door habitatverlies en vervuiling, waardoor hun populaties zijn afgenomen. In sommige gebieden worden ze beschermd door wetten en natuurreservaten om hun voortbestaan te waarborgen.

De kroeskop pelikaan heeft zijn mooiste verenkleed tijdens het broedseizoen. Het broedkleed van de kroeskop pelikaan bestaat uit witte veren op het hoofd en de nek, een rozeoranje snavel en felrode ogen. Het verenkleed heeft een opvallende kwaliteit en is een belangrijk kenmerk dat wordt gebruikt bij het aantrekken van een partner en het afbakenen van het territorium.

Het opvallende verenkleed van de kroeskop pelikaan wordt veroorzaakt door de verandering in hormoonspiegels die gepaard gaat met het broedseizoen. De verandering in hormonen zorgt ervoor dat de pelikanen meer tijd besteden aan hun uiterlijk en aan het poetsen van hun verenkleed om indruk te maken op mogelijke partners.

Het broedseizoen van de kroeskop pelikaan begint meestal in maart of april en duurt tot juni of juli. Tijdens deze periode komen de pelikanen samen om te paren en hun nesten te bouwen. Kroeskop pelikanen zijn monogaam en paren voor het leven, dus ze kiezen elk jaar opnieuw dezelfde partner om mee te broeden.

Het bouwen van het nest is de taak van beide ouders en kan tot wel een week duren. Het nest wordt gebouwd op de grond of op een platform van takken in de buurt van het water. Het wordt gemaakt van droge takken, riet en andere vegetatie en kan wel een meter breed worden.

Een paar dagen nadat het nest is gebouwd, legt het vrouwtje één tot drie eieren, die worden uitgebroed door beide ouders. Het broeden duurt ongeveer 30 dagen en tijdens deze periode wisselen de ouders elkaar af om op de eieren te zitten en ze warm te houden.

Wanneer de eieren uitkomen, worden de kuikens gevoed met een mengsel van halfverteerd voedsel, dat de ouders in hun krop opslaan en later regurgiteren om aan hun jongen te geven. Beide ouders voeden de kuikens en zorgen voor ze tot ze groot genoeg zijn om zelfstandig te zijn.

 

Kroeskop pelikanen staan bekend om hun unieke manier van jongen voeden. De jonge pelikanen steken hun kop in de krop van de ouder om voedsel te krijgen, wat er soms erg grappig uitziet.

Kroeskop Pelikaan

© 2023 This site is proudly created by Esther van der Zouw

bottom of page