top of page

Pinksterbloemen....

Zaterdag 22 April

 

Vanochtend zetten we de wekker vroeg om 5:30, nou de wekker gaat elke dag om deze tijd.

Ik wil graag het Oranjetipje fotograferen, deze zijn te vinden op pinksterbloemen, en bij ons in de buurt is een klein natuurgebiedje met heeeellll veeelll pinksterbloemen. Ik was er van de week al even langs gereden en er staat zo veel pinksterbloemen dat we hier wel een vlindertje moeten vinden!

Het zou in de ochtend nog mooi weer worden, dus alles zat mee. Om 5:50 zaten we in de auto. Bas heeft nog even getwijfeld of hij mee zou gaan maar is toch ook zijn warme bedje uitgekomen.

We lopen voorzichtig door de bloemen heen, we willen ze kapot maken. We zoeken en zoeken maar geen Oranjetipjes.... en dat is jammer want de lucht kleurt erg mooi rood op met het opkomen van de zon. We zien we twee reeën en hazen in de Pinksterbloemen.

Omdat het licht mooi is besluit ik me dan maar te storten op deze prachtige bloemetjes. Bas zoekt verder en maakt een rondje door het natuurgebied.

Pinksterbloemen, wetenschappelijk bekend als Cardamine pratensis, zijn wilde bloemen die behoren tot de familie Brassicaceae. Ze groeien in weilanden, bosranden en langs beken en rivieren.  De bloemen bloeien in het voorjaar, vaak rond de tijd van Pinksteren, wat de bloem zijn naam geeft.

Deze bloemen worden ook gebruikt in de geneeskunde. Het sap van de Pinksterbloem werd vroeger gebruikt als behandeling voor hoest en verkoudheid, en de wortels werden soms gebruikt om pijn te verlichten en wonden te genezen.

Bovendien speelt de Pinksterbloem een belangrijke rol in de ecologie van weilanden en rivieren, omdat deze planten dienen als voedselbron voor verschillende soorten insecten en als habitat voor verschillende dieren.

Na de mooie kleuren van de zonsopkomst word het gauw grijs en er zijn veel wolken. Na een uurtje fotograferen houden we het voor gezien......

RIV06267-topaz-sharpen_resize.jpg

© 2023 This site is proudly created by Esther van der Zouw

bottom of page