top of page

IJsvogels met lente kriebels

Zaterdag 5 Maart

 

Vanochtend vroeg gaat de wekker 6:00 uur pff en het is weekend! Na ja half uurtje later dan door de weeks dus toch een beetje uitslapen.

 

Gisteren had Bas een berichtje gezien op FB dat Harry kiewiet een ijsvogel hut heeft in Coevorden en dat het paartje actief is.

 

Het is natuurlijk erg mooi weer geweest en ze krijgen “lente kriebels”

 

Na wat heen en weer ge-ap was de hut zaterdag beschikbaar.

 

Maar wanneer zijn deze pareltjes actief…. Zekers vroeg in de ochtend, en aangezien Coevorden voor ons wel even rijden is was het dus ook voor ons pareltjes voor uit de veren.

 

Ik moet heel eerlijk bekennen dat is erg benieuwd was, Bas had het over een tent eigenlijk voor 1 persoon maar het moet wel passen met zijn tweeën was er aangegeven. Vroeg is het nog onder het vriespunt en na de griep ben ik nog behoorlijk verhouden dus er was wel wat twijfel in eerste instantie.

 

Al met al zaten we om 8:00 in de hut!. Muts op handschoenen aan, dikke kleding! De tent is verhard dus het is meer een koepel met een temt doek erover. Er zijn genoeg luikjes om je camera door heen te steken en onder de luikjes kan je plankjes omhoog doen om je camera op te steunen. Twee bureau stoelen erin dus prima geregeld.

 

Het duurde niet lang of de eerste ijsvogel zich liet zien, het mannetje. Hij bleef behoorlijk lang zitten. Ook het vrouwtje kwam erbij en om de beurt waren ze in de holletjes aan het schoonmaken.

 

Met behoorlijk zand op snavel van het poetsen van de holletjes namen ze zelf ook een duik om weer schoon te worden.

 

Eindelijk heb ik het een keer vast kunnen leggen, het moet nog beter maar het begin is er. Ik kon mijn sluitertijd op 1/5000 houden bij een ISO van 640 op 400 mm en dan kan je wat proberen. Helaas zijn ze wel donders snel en ik blijkbaar niet. Voor Bas was het wat lastiger hij zat al op ISO 6400 met sluitertijd van 1/800 op 600mm.

 

Na het badderen werden ook nog uitgebreid de veren gepoetst.

 

Maar waar Bas wel geluk mee had is de visoverdracht! Wel op de meest ongunstige plek, ook hier ISO in  6400 lage sluitertijd. Dus heel stil zitten en je adem inhouden, en toen waren er 3 blauwe parels…. Ha ha ha!

 

De buurt kat kwam ook nog even buurtje maar daar trokken ze zich weinig van aan. Ook toen de kat behoorlijk aan het mauwen was hadden ze er geen boodschap aan.

 

Echter om 11:15 waren we ijsklompjes geworden en besloten we naar huis te gaan. Met stijve koude benen uit de tent kruipen is een behoorlijke uitdaging! Meer wil ik daar dan ook niet over kwijt!

 

Wij vonden het zeker de moeite waard!

 

 

 

WhatsApp Image 2022-03-05 at 09.00.09.jpeg
WhatsApp Image 2022-03-05 at 10.25.49.jpeg
IJsvogel spat uit het water.jpg
De visoverdracht

© 2022 This site is proudly created by Esther van der Zouw

bottom of page