top of page

Lekker zwammen in de Herfst

September Oktober November

 

Voor mij (Esther) het mooiste seizoen! Ik ben echt een herfst mens.

Waarom? De natuur veranderd in een warme tint en als de zon op de oranje, bruine bladeren schijnt krijgt alles een warme uitstraling. Het weer is vaak heerlijk....niet meer te warm maar soms zijn de dagen nog zo mooi dat je wel in je trui op het terras kan zitten.

De dagen worden korter en ook in huis word het gezellig, kaarsjes aan openhaardje aan... heerlijk.....

Maar ook schieten de schimmels weer als paddenstoelen uit de grond. Vroeger als kind had ik al een liefde voor paddenstoelen. Ik kan me vaag herinneren dat ik een keer een aantal vliegzwammen had geplukt in het bos als 5 jarige.... Ik kan je vertellen dat mijn moeder daar niet blij mee was, en dat is op zijn zachtjes uitgedrukt. Als ik er aan denk voel ik mijn oren nog steeds....

Inmiddels weet ik natuurlijk dat je geen paddenstoelen moet plukken. Maar ik fotografeer ze wel heel graag. in het najaar van 2016 heb ik dan ook een macro lens gekregen van Bas.

Ik de loop van deze jaren ga ik mij er steeds een beetje beter in verdiepen en word je steeds een stukje creatiever.  En al moet ik zeggen dat ik soms wel een lampje of flits gebruik hou ik er toch het meeste van om ze op een natuurlijke manier te fotograferen.

Bas fotografeert zelf geen paddo's, maar hij gaat altijd mee. Hij zoekt mooie soortjes en is assistent licht of zon weg..... En natuurlijk als we daarna ergens wat gaan drinken met een hapje is hij assistent gezelligheid. Dit jaar flyert hij ondertussen weer voor onze fotoclub voor de openbareavond in Orpheus.

Waar zijn we dit jaar geweest en wat hebben we gevonden......

Natuurlijk hebben we weer veel rond gelopen in het loo. Maar we zijn ook naar Busloo geweest. Hier kon ik het eerst niet zo vinden en net voordat we besloten koffie te gaan drinken zag ik een hele mooie staan, een soort inktzwam. Er hingen prachtige inktdruppels aan en naar wat googlen kwam ik er achter dat ik hier te maken had met de inktspechtenzwam. Wat ik zo fascinerend hieraan vond is dat de hoed witte stippen heeft en die gaan op in de inkt druppel waardoor deze soms een beetje gemarleerd is.

Ook zijn we in het Speulderbos geweest. Hier vond ik dan eindelijk een hazenpootje. Er stond behoorlijk veel wind en mijn foto's zijn dan ook net niet mooi scherp, die moeten volgend jaar in de herhaling. Bas vond een prachtig klein wit paddenstoeltje die in het midden van een holle boom stond. Soms is het natuurlijk niet alleen de paddenstoel die het een bijzonder iets maakt maar ook de locatie kan heel bijzonder zijn, en dat was hier zeker het geval. Wat hier ook heel apart was was de honing zwam in zijn begin stadium, ook heel mooi om te zien, hoe deze in trosjes uit het houtschors kwamen.

Verder zijn we een zaterdag naar Lunteren geweest. Op locatie melding had ik gezien dat hier een een zalmzwam was gezien en die staat heeeellll hoog op mijn lijstje. Volgens buien radar zou het om 12:00 droog worden maar helaas het bleef behoorlijk door regenen en 3 uur hebben we door de stomende regen gelopen. Ik heb hier prachtige vliegenzwammen gezien en eindelijk een fraaisteel met knopschimmel. Hier had ik alleen misschien toch wat meer tijd aan moeten besteden.

Vorige week zondag 13 Novemeber ben ik voor het laatst op pad geweest. Ik zal nog wel op pad gaan maar het zal zeker naar de vorst echt minder gaan worden. Van Peter kregen we de tip dat op busloo de inktvis zwam stond. Hij had een prachtige foto hiervan gemaakt, maar dat was al op woensdag of donderdag en wij konden pas zondag! Eindelijk daar was er niet veel meer van over.... Peter kwam even lang en wist nog een plekje waar ze groeide. En inderdaad er stonden er hier heel veel in verschillende stadia, het stonk als de hel maar ze zijn prachtig. Dit is vlak bij een huis en de mensen die daar woonde hadden ze nog nooit eerder gezien.... Het zal dus toch met heel veel met de  invloeden van et weer te maken hebben wanneer er welke paddo groeit.

Met deze prachtige inktviszwam was mijn paddoboek af, de mooiste foto's vanaf 2017. Deze is inmiddels besteld bij SAAL digitaal.

Wij hebben weer genoten van de herfst, ik hoop jullie ook!

 

 

041.jpg
037.jpg
030.jpg
014.jpg
093.jpg
054.jpg
061.jpg

© 2022 This site is proudly created by Esther van der Zouw

bottom of page